Як пошити покривало на ліжко своїми руками

Іноді в магазині важко знайти ту єдину деталь, яка зробить вашу спальню справді вашою, неповторною та унікальною. Покривало на ліжко. Воно є – і відразу кімната набуває закінченого вигляду. Але річ у тому, що непросто знайти таке покривало, щоб воно гармоніювало зі шторами, кольором шпалер та меблів. Знайти непросто. А пошити? Для справжньої господині не так уже й складно! Потрібно лише знати кілька правил.

Визначтеся спочатку, який вид покривала ви хочете мати у своїй спальні. Покривало може бути простим, як пледа. Його краї може прикрашати оборка – це для романтичних спалень. А якщо ви досить добре справляєтеся зі швейною машинкою, вам цілком «по руках» покривало складне, зшите з кількох шматочків різнобарвної тканини, так зване клаптикове. Або навіть стьобане.

Перед тим, як кроїти виріб, потрібно знати розмір ліжка: виміряйте ширину та довжину. До довжини ліжка додайте 3.5 см (для швів), а до ширини 3 см. Тканина для покривала може бути різноманітною: гобелен, атлас, вовна, органза на підкладці. З вивороту треба пристрочити якусь негладку тканину, щоб покривало не сповзало з ліжка.

Якщо ви хочете прикрасити покривало оборкою, спочатку розрахуйте її ширину. Для цього з висоти тканини відніміть відстань від оборки до підлоги і додайте 4 см на шви. Довжина оборки має бути як мінімум у півтора рази більша, ніж довжина покривала – щоб вистачило на складання. Оборка складається з кількох деталей: дві для боків, одна для задньої спинки і дві – для кутів. Добре зробити кант по периметру, щоб оборка краще лежала. Для оборки пригодиться не тільки призбирана тканина, а й мереживо, бахрома, можна зв’язати її гачком, а також зробити у вигляді кистей.

Більш складний варіант – стьобане покривало. Для цього вам знадобиться не лише тканина, а й підкладка. Стежку можна зробити на машинці, а можна і вручну, прошиваючи його в кількох місцях. Лінії стібки провести крейдою.

Дуже популярні покривала в стилі пэчворк. Тут є кілька тонкощів. По-перше, потрібно вибирати тканину однакової ваги та фактури. В іншому випадку при зшиванні деталей тканина може стовбурчитися. По-друге: ваше покривало має годитися для машинного прання, а то з хімчисткою потім клопоту не оберетеся!

Перед розкроєм тканину витирайте і пропрасуйте (щоб не було несподіванок з усадкою). Потім розкрийте квадрати фестонними ножицями, щоб краї не обтріпувалися. Зшивайте деталі синтетичними особливо міцними нитками, щоб вони не розійшлися під час прання. Квадрати (або ромби) пронумеруйте квітами і розкладіть на столі для наочності. Потім зшивайте. Порада: зшивайте у вигляді довгих смужок, поступово пришиваючи їх один до одного. Дві половинки покривала найкраще зробити окремо, а потім з’єднати. Так буде набагато легше.