Квіти зі шкіри своїми руками – це просто

Шматочки натуральної чи штучної шкіри у господарстві можна знайти завжди. Старі чоботи, потертий пояс, сумка зі зламаним замком, куртка, що відслужила свій термін, можуть роками лежати в шафі, чекаючи, коли господиню осяє ідея зробити з них щось новеньке. Зі шкіряних виробів можна зробити оригінальні брошки, шпильки, новий пояс і навіть ефектне панно на стіну. Для початку потрібно навчитися робити квіти зі шкіри.

До нового життя потрібно підготуватися
Перед тим, як робити квіти зі шкіри, необхідно підготувати матеріал. Вироби розпоріть, видаліть нитки та клей, почистіть, а якщо потрібно, то і підфарбуйте спеціальними барвниками для шкіри та замші. Сліди клею чудово видаляються напилком або наждачним папером. Для роботи вам потрібні також картон, клей для шкіри або універсальний, чобітний ніж та кулькова ручка. Подбайте про фурнітуру. Вона залежить від того, що саме ви робитимете. Для пояса з квітів потрібна пряжка, для шпильки – замочок, для брошки – англійська шпилька. Для шкіряного панно потрібен жорсткий картон і досить великий шмат шкіри або замші для основи. Малювати на шкірі найзручніше кульковою ручкою, а вирізати деталі – шевським ножем по викрійці.
Мити шкіру найкраще мильним розчином, не занурюючи клапоть повністю у воду. Якщо це трапилося, розкладіть шкіру на горизонтальну поверхню, злегка натягніть і дайте висохнути.
Пояс із квітів
Зі шкіряних квітів можна зробити пояс. Він складатиметься з окремих мотивів – квітів яблуні. Вам потрібні будуть ще невеликі кільця, якими мотиви з’єднуватимуться між собою. Ці кільця можуть бути металевими, але їх можна зробити і з тонких шкіряних смужок. Почніть роботу з виготовлення викрійки. Намалюйте квітку яблуні, вона складається з 5 круглих пелюсток та серединки. Виріжте його з твердого картону, а потім переведіть на шкіру. Кількість заготовок має бути в 2 рази більша, ніж потрібно кольорів, оскільки елементи склеюються попарно. Склеївши заготовки, вирівняйте краї. Дайте своєму виробу висохнути, а потім з’єднайте попарно кільцями, пробивши отвори шилом. На ті квіточки, що будуть із зовнішнього боку, наклейте серединки зі шкіри іншого кольору. Серединки можна зробити і з великих намистів або бісеру. До такого поясу можна зробити намисто.
Для кінців пояса, до яких пришиватиметься пряжка, викроїть 2 смужки довжиною 6-8 см. Смужки складаються вдвічі і зшиваються. Пряжку краще взяти таку, що складається із двох частин.
Брошки, шпильки, кулони
На деяких прикрасах найкраще виглядають об’ємні квіти. Немає нічого неможливого! Потрібний ефект досягається досить простим способом – пелюстки потрібно обережно підігріти. Зробити це можна над свічкою чи сковорідці. У першому випадку пелюстка необхідно тримати пінцетом над полум’ям на такій відстані, щоб він повільно почав змінювати форму. Таким чином, наприклад, можна зробити жоржину, астру, гвоздику або троянду. Все залежить від форми пелюсток. У жоржини вони овальні, зі злегка загостреними краями, у айстри – теж овальні, але зовсім вузькі, і їх потрібно багато. Для троянди виріжте круглі пелюстки або у формі серця, а для гвоздики – подовжені серця з зазубринами на краях. Після того, як всі пелюстки будуть підготовлені, зшийте ті кінці, де буде серединка. Можна зробити кілька листочків – із тієї ж шкіри чи іншої. Наклейте квітку на основу – стару шпильку або просто обтягнутий шкірою шматочок картону. Приклейте або пришийте невелику англійську шпильку.
Нагрівати можна лише натуральну шкіру. Як поведеться штучна, заздалегідь сказати неможливо, тому з неї краще робити плоскі квіти.
Шкіряне панно
Перед тим, як зробити квіти для панно, склейте основу. Обтягніть великим шматком шкіри, замші або тканини шматок картону. По краях можна зробити рамку зі шкіряних смужок. Простежте, щоб краї були обрізані ідеально. Для панно підійдуть як плоскі, і об’ємні квіти. Вони можуть стояти у вазі, теж вирізаної зі шкіри. Вазочку краще зробити плоскою. Щоб перевірити, як виглядатиме композиція, можна спочатку зробити її з кольорового паперу, розклавши окремі елементи на основі. Намітьте їх місце, а потім по цій же викрійці виріжте квіти зі шкіри. Проведіть усі необхідні маніпуляції, якщо хочете надати їм об’єму, а потім наклейте на основу. Такий шкіряний букет чудово доповнять листя з кольорового пір’я і серединки з намист.