Лайфхакі: ексклюзивний одяг своїми руками

Сьогодні важко уявити дефіцит одягу в різних магазинах, бутіках і салонах. Але були часи, коли наші бабусі після війни шили сукні та блузки з парашутної тканини, а із солдатських гімнастерок – спідниці. На товкучках і барахолках всі предмети одягу коштували надзвичайно дорого.

Та й у 60-70-ті роки в СРСР дуже непросто було купити пристойні пальта, костюм чи сукню: асортимент одягу не відрізнявся красою пошиття та тканини. Щоб одягтися стильно та зі смаком, потрібно було докласти чимало зусиль у пошуках відповідної речі чи тканини. Багато модниць самі винаходили фасон і створювали модернові речі.

Зараз багато хто думає: «Навіщо сидіти над машинкою, коли зараз можна купити будь-яку річ за будь-яку ціну?!» Але ексклюзивне плаття, блузу або спідницю в єдиному екземплярі можна замовити у кравчині або пошити самій, адже набагато приємніше носити річ, яку більше ні на кому не побачиш. Коли шиєш щось своїми руками, можна не слідувати загальноприйнятим трафаретам та зразкам, а враховувати особливості своєї фігури. Ніхто краще за нас самих не знає дефектів і переваг своєї статури.

Всі знають, як високо цінується одяг від кутюр саме тому, що ці речі єдині у своєму роді, унікальні та неповторні. Закінчивши курси крою та шиття або оволодівши навичками кравчині самостійно, можна для себе створювати щось подібне, виробляючи свій стиль, свою індивідуальність.

Спідниця-плісе для повних дам
Важливим аргументом на користь уміння створювати ексклюзивний одяг є віяння моди, які диктують свої правила. Наприклад, у моду увійшли спідниці-плісе, які чудово підійдуть струнким панянкам з тонкою талією, але безглуздо виглядатимуть на повній, з широкими стегнами, жінці. В цьому випадку, можна самій створити ексклюзив: зробити спідницю до половини гомілки прямою, злегка звуженою, а нижче пристосувати оборку з пліссе. Вийде прекрасний виріб, що краде стегна, і претендує на моду. Але чи завжди слідувати за модою, якщо черговий її «писк» вам не підходить? Не треба сліпо наслідувати всі її тенденції, а носити те, що більше подобається, додавши до одягу якийсь модний аксесуар у вигляді сумки, ременя або прикраси.

Блузка з хустки
Незважаючи на розвиток новітніх текстильно-пошивальних технологій, дуже цінуються речі ручної роботи. Такими є сукні, блузи, хітони в стилі батік, але коштують вони не дешево. Можна придбати велику хустку (1,20 мХ1,20 м) або широкий (60 см) шарф з розкішним малюнком у силі батік (вони коштують дешевше) і з них зробити ексклюзивну блузку.

Склавши хустку навпіл по діагоналі, щоб утворився трикутник, вирізати пройму для горловини (за розміром голови), обшити її атласною або шовковою стрічкою або обв’язати мереживом. Боковини оригінальної блузки, що утворилася, з’єднати короткими стібками, залишивши пройму для рук – і ексклюзивний одяг готовий! Можна носити її з тонким витонченим ремінцем або навипуск і відчувати себе вишуканою красунею, шикарно одягненою за останньою модою в дорогу річ.

Так само з красивих шийних хусток незвичайних забарвлень можна пошити спідницю. Прекрасні хустки з Павлова Посада: тонкий кашемір прикрашений чарівними квітковими орнаментами з троянд, маків, волошок, що чергуються з геометричними візерунками.

Перетворюємо набридлі речі
Гардероб кожної жінки сповнений одягу, але речі зазвичай швидко набридають. Викидати шкода і носити вже не хочеться. Є способи з одного плаття зробити інше. Наприклад, сукню з глухим вирізом, з довгим рукавом з тонкої тканини, в якій навесні ходити холодно, а влітку – спекотно, можна перетворити на вечірнє декольтоване. Відсікати рукави, акуратно підшити пройми, що утворилися; замість глухого вирізу зробити декольте у вигляді трикутника, овалу (якщо довга шия) чи фігурне. Можна залишити шматок тканини у вигляді смужки-нашийника, а нижче вирізати кругле декольте, при бажанні прикрасити його кокетливою квіткою, згорнутим з тканини, що вивільнилася. По суті, вийде абсолютно інша сукня, яка всім сподобається. (З власного досвіду).

Так само з успіхом можна набридлу, одноманітно пряму сукню перетворити на стильну туніку, вкоротивши поділ на 40-50 см і носити зі спідницею або брюками, доповнивши останні манжетами з тканини колишньої сукні. Або туніку прикрасити аксесуаром у тон брюкам, дизайнерської фантазії немає межі – важливо не порушувати почуття міри та смаку.

Вміння шити нікому не зашкодить, сім’я буде лише щасливою, якщо хтось із її членів зможе підігнати за розміром подаровану сорочку чи штани, акуратно вкоротити пальто чи спідницю, змайструвати дитині яскравий новорічний костюм.