Літнє Болеро

Сама ідея цього виробу спала на думку, коли літніми вечорами набридло тягати в руках кофту, щоб плечі прикрити, коли похолодає з приходом темряви. Вирішила зв’язати «рукави» на літній вечір. Вийшло те, що потрібне! Користуюся цією ідеєю щоліта.

Моя модель виконана з тонких акрилових ниток зеленого та бузкового кольору. Розмір 42-44.

В’яжемо зразок. Основний візерунок: лицьова гладь. Вимірюємо об’єм грудей. Розраховуємо кількість петель.

Спинка. В’яжемо 4 ряди гумкою 1х1, потім лицьовою гладдю на необхідну висоту. Виконуємо пройми для рукавів: скорочуємо кількість петель 1 раз по 3 петлі, 2 рази по 2 петлі, 2 (3) рази по 1 петлі. Продовжуємо в’язати на потрібну висоту.

Вив’язуємо горловину: ділимо кількість петель спинки на 3 частини те щоб середня була петель на 12-18 більше бічних. Середня третина – наша горловина. Наприклад: 28 петель. Ділимо на 12 + 16. Закриваємо середні 12. У наступному ряду по 5 з кожної сторони. У наступному – по 3. Кількість петель взяла довільно – все залежить від ниток та спиць. Можлива зміна пропорцій, якщо Ви не шанувальники горловини «Кармен».

Полиці. Ділимо кількість петель спинки навпіл + 4 петлі. В’яжемо до рівня пройми рукава лицьовою гладдю рівно. Потім у кожному лицьовому ряду зменшуємо кількість петель на 1 штуку доти, доки не вийдемо на кількість петель плеча спинки. І в’яжемо на необхідну висоту. Закриваємо петлі. Друга поличка в’яжеться у дзеркальному відображенні.

Рукави. Вимірюємо обхват зап’ястя + 1 см. Розраховуємо кількість петель за зразком. Набираємо петлі та 10-12 рядів в’яжемо гумкою нитками основного кольору. Переходимо на лицьову гладь і поступово додаємо таку кількість петель, щоб ширина рукава дорівнювала подвійній висоті пройми спинки (полочки). Пров’язавши необхідну довжину рукава, повторюємо скорочення петель як на проймах. Закриваємо петлі.

Складання. Зшиваємо бічні та плечові шви. Зшиваємо рукави. Вточуємо рукави у пройму. Заправляємо всі ниточки-вузлики. Обв’язуємо горловину стовпчиками без накиду. Одягаємо. Йдемо гуляти!

Добре виглядають як однотонні, так і кольорові моделі.