Жилетка жіноча в’язана

Одним дуже спекотним літом зв’язалася така жилетка їхніх бавовняних ниток.

Починаємо роботу, як завжди, зі зразка. Розраховуємо необхідну кількість петель (їх кількість без кромкових має бути кратно 6, відповідно до рапорту візерунка).

Оскільки жилет вільна, то при розрахунку петель (при підгонці під раппорт) потрібно збільшувати кількість петель у більшу сторону.

Сама жилетка в’яжеться без зменшення петель на прилягання. Скорочується кількість петель лише за вив’язування пройм. Проми неглибокі. Я зменшуючи так: 3 петлі, 2 петлі, 1 петля. Але все залежить від ниток. Тож глибину можна коригувати у процесі роботи. Виріз горловини я в’язала глибиною 3 см (це приблизно, тому що звикла в’язати горловину на 6 рядів, а глибина виходить різна, залежно від ниток)

Перед: зазвичай перед в’яжеться ширше за спинку. У цій моделі збільшення ширини відбувається за рахунок оригінальної застібки на шнурку. Тому кількість набірних петель спинки ділимо навпіл, робимо кількість кратною 6 (тут можна коригувати зменшенням, якщо обхват грудей, як у мене, невеликий) + 2 кромкових.

Для закруглення краю набираємо на 2 рапорти менше і в процесі роботи додаємо за застібки: 2 рази по 2 петлі, 8 разів по 1 петлі. Глибина горловини переду розраховую так: глибина горловини спинки + 10 см.

Полочки в’яжуться у дзеркальному відображенні.

Зшиваємо плечові та бічні шви. Обв’язуємо жилетку гачком стовпчиками без накиду в 2 ряди. Обв’язуємо по низу, поличках, горловині, пройми. Вив’язуємо петлі по краях поличок для шнурка із 3 повітряних петель. Вставляємо шнурок.

Шнур я в’язала гачком. Але можна вставити і покупний (враховувати структуру та колір ниток). Вплітати його можна по-різному – все залежить від Вашого бажання.