Вишивка хрестиком: старовинний спосіб рукоділля

Вишивка хрестиком – нескладний вид рукоділля. Почасти завдяки цьому, вишивання дуже популярне серед майстринь. Але чи знаєте ви, як правильно вишивати хрестиком? Цей процес, як і будь-який вид рукоділля, має свої особливості та нюанси.

Вишивка хрестиком – давній спосіб рукоділля. Раніше майстрині збиралися разом, вишивали обереги, вишиті роботи передавалися з покоління до покоління. Наразі використання вишивки в інтер’єрі знову набирає популярності. І це легко зрозуміло. Ручна праця неповторна, а вишиті хрестиком роботи мають особливу вишуканість і елегантність. Найчастіше вишивкою прикрашають покривала і наволочки, святкові скатертини, плафони для настільних ламп, але й вишиті картини, що окремо висять, не поступаються предметам побуту за красою та оригінальністю. Вишитий хрестиком плед зігріє вас у холодну пору року і додасть затишку до кімнати. Підберіть для цієї роботи кольори, що перегукуються з оформленням кімнати чи меблями. Не бійтеся експериментів: світлі хрестики на білій тканині задовольнять володаря витонченим смаком. Повторіть орнамент на шторах для цілісності композиції. У прикрасі кухні вишивкою вашої фантазії знайдеться де розгулятися. Прикрасьте прихватку, фартух, скатертини, підготуйте індивідуальні серветки під тарілку з чашкою. Гості здивуються та захопляться вашим старанням. Дитячу кімнату наповніть яскравими міні-картинками з вишитими персонажами улюблених мультфільмів малюка, прикрасьте постільну білизну вишитими деревами та тваринами. Повісьте на стіну у вітальні вишитий хрестиком сімейний портрет, він стане предметом гордості перед гостями у будинку.

Починається вишивка хрестиком із підготовки необхідного інструменту. Вам знадобиться:

Канва. Якщо вишивка виготовляється на елементі інтер’єру – придбайте спеціальну накладну канву, нитки якої видаляються після закінчення роботи. Для вишивання хрестиком картини знадобиться звичайна канва.
Нитки. Для досягнення цікавого ефекту поєднують різні нитки. Почніть із ниток муліне.
П’яльці. Виробляються різної форми, існують системи та верстати для вишивання. Вибирайте п’яльця, виходячи зі зручності та підготовленого місця для вишивання.
Голки для вишивання із тупим кінцем.
Ножиці.
Схема для вишивання. Друкується на окремому аркуші чи наноситься на канву виробником.
Підготовка до вишивки включає підготовку канви. Обметайте або проклейте краї, щоб уникнути обсипання. Зробіть розмітку канви як у схемі, щоб не наробити помилок під час вишивання. Для цього розлинь канву квадратами 10х10 хрестиків. Використовуйте помилку, спеціальний маркер або звичайну контрастну нитку. Якщо ви вибрали маркер, уважно прочитайте інструкцію, щоб правильно вивести його з тканини після закінчення роботи.

Вишивання – процес нескладний, головне дотримуватися правил вишивання.

Починайте роботи з кута чи центру вишивки. Обидва способи цікаві кожен по-своєму, який вибрати вирішувати вам. Почавши з центру, швидше побачите найцікавішу частину роботи, зате спочатку з кута – ви послідовно вишиєте ряд за рядом.
Для кріплення нитки не використовуйте вузлики. Вони перетягують готову роботу, псують виворот. Якщо кріплення нитки відбувається на вже відшиту частину, проведіть голку з виворітного боку під стібками у різних напрямках. Якщо стібок перший, використовуйте метод петлі, як показано на фотографії.

Вишивати кожен хрестик окремо, або відшити спочатку ряд напівхрестиків і потім закрити їх назад – вирішувати вам, це питання зручності і звички. Важливо пам’ятати, що всі нижні напівхрестики дивляться в один бік, верхні в інший. Не змішуйте напрямки, щоб не зіпсувати вигляд картини.
Після завершення роботи, зніміть вишивку з п’ялець, акуратно попрайте руками, розкладіть сохнути на м’якому світлому рушнику. Напівсуху вишивку погладьте праскою з виворітного боку. Не стирайте вишивку в процесі роботи: накрохмалена канва стане м’якою та податливою, на ній важче дотримуватись натягу нитки.